→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.
Vi har alla varit där. Vi har investerat tid, pengar eller energi i något och fastnat i en situation där vi inte vill ge upp. Förlustfällan, eller sunk cost fallacy, är ett fenomen där vi fortsätter att investera i något, trots att det inte längre gynnar oss, bara för att vi redan har lagt ner så mycket på det.
Förlustfällan handlar om våra tankar och känslor kring tidigare beslut och investeringar. När vi känner att vi har lagt för mycket på något för att ge upp, riskerar vi att fortsätta på en väg som vi egentligen vet inte leder någonstans. Det är lätt att tänka att om vi bara fortsätter en liten bit till, så kommer vi kanske att få ut något mer av det. Men detta leder sällan till ett bättre resultat.
Det här kan visa sig i många olika sammanhang i livet, från beslut om utbildning och jobb till relationer och inköp. En klassisk situation är när vi köper ett dagskort till en aktivitet, som exempelvis i en skidbacke. Kanske känner vi att vi är mätta eller trötta efter några timmar, men vi fortsätter ändå hela dagen för att vi redan har betalat. En annan situation kan vara när vi har ett långt mål framför oss, som att avsluta en utbildning vi inte trivs med, bara för att vi inte vill att alla år ska vara bortkastade.
Det som gör förlustfällan så svår att hantera är att våra tankar ofta håller oss fast. Vi tänker saker som: ”Jag har redan lagt ner så mycket tid på det här, jag kan inte bara ge upp,” eller ”Vad ska andra säga om jag slutar nu?” Det är dessa tankar som hindrar oss från att fatta beslut som är bättre för oss på lång sikt.
En annan viktig del av förlustfällan handlar om våra känslomässiga investeringar. Vi har kanske lagt mycket känslomässig energi på att bygga en relation, ett projekt eller en karriärväg, och vi vill inte känna att det har varit förgäves. Men att hålla fast vid något för att vi har investerat känslomässigt kan leda till att vi stannar kvar på en plats som inte längre tjänar oss.
För att bryta förlustfällan behöver vi börja omprogrammera våra tankar och känslomässiga investeringar. Det handlar inte om att vi måste ge upp allt vi har gjort, utan att vi behöver göra en medveten bedömning av om vi verkligen vill fortsätta på den väg vi är på, eller om vi ska göra ett nytt val som leder oss mot det som verkligen gynnar oss i framtiden.
Om du känner att du fastnat i en förlustfälla, lyssna gärna på mitt senaste poddavsnitt där jag pratar mer om detta och delar med mig av konkreta tips för att bryta mönstret.
Lyssna på det här avsnittet i poddspelaren här på sidan, eller där du helst lyssnar på poddar.