31. Vägrar du be om hjälp?

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

Varför är det så svårt att be om hjälp?

Att be om hjälp är något många av oss kämpar med. Vi vill gärna klara oss själva, inte vara till besvär eller störa någon annan. Men sanningen är att vi alla behöver hjälp ibland, och det är helt normalt. Så varför känns det så svårt?

Vi är rädda för att vara till besvär

Många gånger tror vi att vi gör andra en tjänst genom att inte be om hjälp. Vi vill inte ta upp deras tid eller energi. Men sanningen är att människor ofta är glada att hjälpa till. När vi ber om hjälp ger vi faktiskt den andra personen en chans att känna sig värdefull. Att be om hjälp kan alltså vara en form av att ge – en gåva till den som får hjälpa.

Vi tror att vi ska klara allt själva

Samhället uppmuntrar ofta självständighet och styrka. Det finns en tro på att vi ska klara av allt själva, utan att visa svaghet. Men att be om hjälp är inte ett tecken på svaghet. Tvärtom, det krävs mod och styrka att våga erkänna att vi behöver stöd. 

Faktum är att forskning visar att personer som vågar be om hjälp och ta emot stöd har starkare relationer och ofta känner större tillit till sin omgivning. Det skapar också bättre förutsättningar för samarbete och gemenskap.

Att be om hjälp skapar balans

Vi pratar ofta om vikten av att ge, men lika viktigt är det att ta emot. Genom att våga be om hjälp skapar vi en bättre balans i våra relationer. Det handlar om att ge och ta. Att kunna ta emot stöd när vi behöver det skapar trygghet och stärker våra band till andra människor. Det är också en del av acceptans – att acceptera att vi inte kan klara allt på egen hand.

Våga be om hjälp – ett första steg mot mod

Mod handlar inte bara om att vara stark, det handlar också om att våga vara sårbar. Att be om hjälp kräver mod, för det innebär att vi öppnar oss och visar att vi behöver andra. Men när vi vågar göra det, stärker vi vår egen förmåga att växa och utvecklas. 

Att våga be om hjälp kan leda till nya insikter och lösningar som vi kanske inte hade kunnat komma fram till på egen hand. Det handlar inte om att ge upp sin självständighet, utan om att skapa balans och samhörighet.

Lyssna på podden: Vägrar du be om hjälp

Vill du lära dig mer om varför det är så viktigt att våga be om hjälp? Lyssna på mitt poddavsnitt Vägrar du be om hjälp? där jag utforskar hur vi kan hitta modet att be om hjälp och varför det inte är en svaghet, utan en styrka. Vi pratar om acceptans, mod, och hur det att våga ta emot hjälp kan vara en form av generositet.

Med värme,
Lena.

Spellista som fördjupar:

Jag är en person som…, avsnitt 27 

Bestäm vem du vill vara, avsnitt 28

Att ge är inte trading, avsnitt 30 

Varukorg
Rulla till toppen