30. Att ge är inte trading 

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

Att ge är inte trading: Villkorslös generositet ger energi

Generositet kan vara en kraftfull källa till energi. När vi ger från hjärtat, utan att förvänta oss något i gengäld, fylls vår egen energibägare. Det handlar om att ge för att vi verkligen vill, inte för att vi hoppas på en motprestation. Just den villkorslösa handlingen skapar en cirkel där vi ger och samtidigt får tillbaka energi – inte genom något vi får av andra, utan genom den glädje och tillfredsställelse som följer med att göra något gott.

Men ibland kan vi uppleva att vi ”ger och ger” och ändå känner oss tömda. Kanske handlar det då om att vi inte har gett utifrån vad vi själva verkligen vill. Istället har vi tackat ja när vi egentligen ville tacka nej, och den bristen på tydliga gränser kan lämna oss känslomässigt dränerade. Om vi ger för att vi känner oss skyldiga eller för att vi tror att vi måste, tappar vi bort glädjen i att ge och det kan istället kännas som att vi utnyttjas.

Det är här vikten av att sätta gränser kommer in. Att veta vad vi själva vill och vad som är viktigt för oss skapar en grund för att ge med rätt intentioner. När vi har tydliga gränser och vet när vi behöver säga nej, kan vi också säga ja med ett öppet och villkorslöst hjärta. Det är då som den verkliga generositeten flödar – och med den, den energi som vi själva får tillbaka.

Att ge utan förväntan handlar alltså inte bara om att vara snäll eller osjälvisk, det handlar också om att förstå sina egna behov och gränser. När vi har modet att säga nej till det som inte känns rätt för oss, skapar vi utrymme för att ge på ett sätt som faktiskt ger oss energi istället för att dränera oss. Det är denna balans som gör att vi kan ge utan att känna oss utnyttjade eller tömda – och därmed uppleva den sanna kraften i villkorslös generositet.—

En viktig del i detta är självmedvetenheten. För att kunna ge från hjärtat, utan förväntningar, behöver vi först förstå vad vi själva vill. Att stanna upp och känna efter, att lyssna till våra egna behov och gränser, är avgörande. När vi är medvetna om hur vi själva mår och vad vi vill, blir det lättare att ge med genuin glädje och inte ur ett känslomässigt tvång.

Om du vill höra mer om detta, lyssna på mitt poddavsnitt där jag pratar om just vikten av att ge utan att förvänta sig något tillbaka, hur vi kan sätta gränser och fylla vår egen energibägare. 

Att ge är inte trading 

Du kan även ladda ner min fria guide ”Gör livet värdefullt: 5 steg till det liv du vill leva” för att få konkreta verktyg att börja använda i ditt eget liv.

*levsomduvill.se/vardefulltliv

Kramar från Lena   🤗

Spellista som fördjupar:

Kims resa: Att leva efter sina värderingar, avsnitt 11

Ditt 80-årskalas: Hitta dina värderingar att leva efter, avsnitt 12

 Att leva som du vill. i befintligt skick, avsnitt 20 

Redo för nystart, avsnitt 24 

SOAS, avsnitt 29

Varukorg
Rulla till toppen