28. Bestäm vem du vill vara

→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.

Hur du kan påverka din egen självbild

Din självbild, det vill säga hur du ser på dig själv, är något som påverkar varje del av ditt liv. Den är inte statisk – du kan faktiskt förändra den om du vill. Men hur har självbilden skapats från början, och hur kan du ta kontroll över den för att forma den på ett nytt sätt?

Självbild – en blandning av genetik och miljö

Din självbild börjar formas tidigt i livet och är en kombination av både genetik och miljö. Det betyder att vissa delar kommer från dina gener, som kanske påverkar hur du ser på dig själv och hur du reagerar på olika situationer. Men största delen av din självbild formas också av den miljö du växer upp i – vad dina föräldrar, lärare, vänner och andra säger och gör. Erfarenheter, stora som små, bidrar till att bygga upp den bild du har av dig själv.

Negativa tankemönster kan hålla oss tillbaka

Ofta är det så att vi, utan att ens tänka på det, upprepar samma gamla tankar om oss själva. Många av dessa tankar kan vara negativa – till exempel att vi inte är tillräckligt bra, inte duger eller inte kan lyckas. Dessa negativa tankemönster kan bli som en slags programmering som håller oss tillbaka, och ju mer vi matar oss med dem, desto starkare blir de. Det är som att köra samma gamla film om och om igen i vårt inre.

Du kan skapa en ny självbild

Det fantastiska är att vi inte behöver hålla fast vid den självbild vi har idag, speciellt om den inte tjänar oss längre. Vi kan skapa en ny självbild genom att bli medvetna om våra gamla tankemönster och bestämma oss för att börja tänka nytt. Det handlar om att ta kontroll över vad du vill tro om dig själv och börja leva i linje med det. Du kan skriva om manuset och bli den person du vill vara.

Förändring tar tid – men det är möjligt

Det kan kännas svårt att förändra sin självbild eftersom vi ofta är så vana vid att se oss själva på ett visst sätt. Men det är fullt möjligt att skapa en ny självbild, även om det tar tid och upprepning. Det viktiga är att du bestämmer dig för vem du vill vara, och att du börjar ta små steg i den riktningen.

Vill du ha konkreta verktyg för att börja skapa en ny självbild? Lyssna på avsnitt 28 av Lev som du vill i befintligt skick, där jag guidar dig igenom hur du kan skriva ditt eget självbildsmanus.

Kram, Lena 🤗

Spellista som fördjupar:


Förbättra din självkänsla: bryt självtvivlets grepp, avsnitt 6
Nyckeln spelar ingen roll om du inte. vrider om: Från självinsikt till handling, avsnitt 21
Jag är en person som…, avsnitt 27

Varukorg
Rulla till toppen