→ Följ Lev Som Du Vill på Instagram och Facebook, samt lyssna och prenumerera på podden där du vanligtvis lyssnar på poddar, förslagsvis på Apple Podcasts eller Spotify.
När känslorna knackar på
Känslor är en naturlig och ofrånkomlig del av livet. Vi känner alla glädje, sorg, ilska, skam och otaliga andra känslor som dyker upp i olika situationer. Men vad är känslor egentligen? Och hur kan vi hantera dem på ett sätt som hjälper oss att leva mer autentiskt, snarare än att fastna i kampen mot dem?
Många av oss har en tendens att vilja undvika eller trycka undan obehagliga känslor. Vi vill helst bara känna glädje, trygghet och lycka. Men känslor är, precis som oväntade gäster, något vi inte alltid kan kontrollera. De knackar på vår dörr – ibland ovälkomna, ibland intensivt närvarande. Men oavsett hur vi känner inför dem, är de där för att säga oss något.
Vad är känslor?
Känslor är kroppens och hjärnans sätt att signalera vad som händer inom oss. De är tätt sammankopplade med våra tankar och beteenden. Känslor kan variera från kortvariga, som ett ögonblick av glädje, till mer långvariga känslolägen, som en period av sorg. Känslor uppstår som svar på inre och yttre händelser och kan ge oss viktig information om våra behov, värderingar och gränser.
Men vi människor är ofta snabba med att kategorisera känslor som ”bra” eller ”dåliga”. Glädje och lycka ser vi som positiva, medan sorg, ilska och ångest betraktas som negativa – något vi vill bli av med så snabbt som möjligt. Denna kamp mot de ”negativa” känslorna kan dock leda till mer lidande än vad själva känslan faktiskt orsakar.
Acceptans: Nyckeln till inre frihet
Acceptans är ett centralt begrepp inom många moderna terapiformer, inklusive ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och mindfulness. Det handlar om att låta känslorna få finnas där, utan att försöka fly från dem eller förändra dem. Genom att acceptera känslor som de är, istället för att kämpa emot dem, kan vi frigöra energi och uppmärksamhet för att leva i enlighet med våra värderingar och mål.
Att acceptera känslor innebär inte att vi behöver tycka om dem eller vara passiva inför dem. Det handlar snarare om att erkänna att känslor är en del av den mänskliga upplevelsen. De kommer och går, precis som oväntade gäster, och var och en av dem har något att berätta för oss.
När känslorna knackar på
När en känsla dyker upp – oavsett om den är glädje eller sorg – kan vi välja att möta den med acceptans. Precis som Rumi beskriver i sin dikt ’Gästhuset’, kan vi betrakta varje känsla som en gäst som har kommit för att rensa, förbereda eller till och med upplysa oss.
En känsla som sorg kan till exempel vara en signal om att vi har förlorat något som är viktigt för oss. Ilska kan visa att våra gränser har blivit överträdda. Skam kan peka på att vi agerat i strid med våra värderingar. Genom att möta känslorna och lyssna på vad de har att säga, kan vi lära oss mer om oss själva och vad vi behöver för att ta nästa steg i livet.
Lyssna på det här avsnittet om Gästhuset av Rumi, där får du en reflektionsövning som hjälper dig att möta dina känslor på ett nytt sätt.
Spellista som fördjupar:
Självacceptans: övervinn självkritik och omfamna dig sjläv, avsnitt 2
Var dig själv: Ändra det du gör och inte den du är, avsnitt 5
Att leva som du vill i befintligt skick, avsnitt 20